• Αρχική
  • Νέα
  • Πώς να μην αφυδατώσεις τα χέρια σου απο το συνεχόμενο πλύσιμο χεριών!

Πώς να μην αφυδατώσεις τα χέρια σου απο το συνεχόμενο πλύσιμο χεριών!

washing hands 4940196 1280

Όταν τα χέρια σκάνε σημαίνει ότι έχει χαλάσει ο υδρολιπιδικός φραγμός, αυτός που κρατάει την ισορροπία στο δέρμα, και είναι κάτι που συμβαίνει κυρίως σε άτομα που πλένουν πολύ συχνά τα χέρια τους.

Η από κάτω επιφάνεια του χεριού, η παλαμιαία όπως λέγεται, έχει σκληρή κεράτινη στοιβάδα, και δεν ξεφλουδίζει. Ξεφλουδίζει μόνο η επιφάνεια από πάνω και αυτό γιατί αφαιρούνται τα κεραμίδια και τα λιπίδια της επιφανειακής στοιβάδας. Αυτό σε συνδυασμό με το κρύο επιδεινώνει γιατί κάνει φυσική εξάτμιση και άρα τα χέρια σκάνε ή, σε κάποιες περιπτώσεις, ματώνουν και δημιουργείται έντονο πρόβλημα. Πολύ πιστεύουν ότι ρίχνοντας νερό θα ενυδατώσουν την επιδερμίδα τους ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο.

Όταν τα χέρια σκάνε η πρώτη αντανακλαστική αντίδραση είναι να βάλει κανείς ενυδατική όχι μόνο στην επάνω, ραχιαία επιφάνεια, εκεί δηλαδή που χρειάζονται πραγματικά τα λιπίδια, αλλά και από την κάτω μεριά. Όμως, επειδή πολλές κρέμες είναι αρκετά λιπαρές η επόμενη αντίδραση είναι να πλύνουν τα χέρια τους ξανά με αποτέλεσμα η αφυδάτωση να εντείνεται και όλο αυτό να δημιουργεί έναν τεράστιο φαύλο κύκλο.

Τι μπορούμε να κάνουμε, ειδικά με τα σημερινά δεδομένα που τα αντισηπτικά έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας;

Όταν πλένουμε τα χέρια μας να χρησιμοποιούμε αμέσως μετά ενυδατική κρέμα αλλά μόνο στην ραχιαία επιφάνεια ώστε να αποφύγουμε το παραπάνω. Όσο για τα αντισηπτικά gel αυτά πρέπει να τοποθετούνται μόνο στην παλαμιαία. Σκέψου το: καθαρισμό και αντισηψία χρειάζεται η μέσα μεριά των χεριών και τα δάχτυλα καθώς οτιδήποτε πιάνεις το πιάνεις με αυτό τον τρόπο και όχι χρησιμοποιώντας την ράχη των χεριών σου.

Βάζοντας σκληρά αντισηπτικά gel και στην ραχιαία επιφάνεια των χεριών θα έχουμε συνεχόμενη αφυδάτωση.

Μερικά ακόμη tips: Περιόρισε το νερό και το σαπούνι όταν δεν πρόκειται να πλύνεις τα χέρια σου.Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πλένεις τα πιάτα με γυμνά χέρια και καυτό νερό και τέλος βάλε κρέμα μόνο στις δύο ραχιαίες επιφάνειες και όχι τις παλαμιαίες.(Στέλιος Αγγελίδης)